Suggeriments

LES SITGES: EVIDÈNCIES D'UNA NOVA FORMA DE VIDA
 
LLAURANT EL CAMP
Els productes bàsics de l'agricultura estaven representats per cereals com el blat i la civada o llegums com les faves, les llenties i els pèsols.
 
TREBALLANT EL CAMP
S'utilitzaven els animals domèstics, com l'ovella i la cabra, per a l'obtenció de productes diversos, com la carn, la llana i la llet. Les restes de bòvids corresponen a animals adults, la qual cosa indica el seu aprofitament com a força de treball.
 
RECOL·LECCIÓ DEL GRA
Les zones de cultiu no serien molt extenses i estarien prop dels poblats.
 
CONSERVACIÓ DEL GRA
El torrat de les llavors és un procés que estaria encaminat a evitar la seva caducitat, doncs impediria la germinació a l'interior dels espais de magatzematge.
 
LA TRANSFORMACIÓ DEL GRA: EL MOLINO DE MÀ
La transformació dels productes vegetals per al consum humà és un dels processos fonamentals en la cadena dels treballs agrícoles i d'alimentació. La mòlta del gra permet elaborar aliments fàcilment *digeribles, amb farina i sèmola com a ingredients principals.
 
MAGATZEMATGE DEL GRA: LA SITJA
El procés de magatzematge dels cereals és un fet ben constatat en el Neolític tal com ho demostra l'acumulació de gra en la Cova de l’Or (Beniarrés), així com les fosses excavades a manera de sitja, una d'elles amb un recipient ceràmic en el seu interior, com en la Cova dels Cendres (Moraira).
Un context semblat a la de la Cova de l’Or, en el qual van aparèixer cereals torrats dins d'una sitja, és el documentat en la Cova de Nerja (Màlaga).
L'única tècnica coneguda tradicionalment per emmagatzemar grans quantitats de gra és la utilització de sitges subterrànies.
Els treballs d'arqueologia experimental han permès comprovar la viabilitat d'emmagatzemar el gra a l'interior d'una gerra ceràmica que era guardada a l'interior d'una fossa, o introduint les llavors directament en el forat.
Posteriorment, aquests forats es tapaven amb material vegetal (palla) amb un revestiment de fang per damunt que faria la funció de segell, per afavorir l'estabilitat de l'atmosfera i de la temperatura i, per tant, una conservació més duradora.
 
ALTRES RECURSOS
Petxines. Algunes restes evidencien l'aprofitament dels recursos marins, com són les deixalles de petxines consumides.
Puntes de fletxa. Jaciment de Beniteixir.
La caça per a l'obtenció de carn no va desaparèixer, com tampoc la recol·lecció de plantes i fruits silvestres que aportava l'entorn. L'activitat de caça evitaria que els herbívors grans s'alimentessin en els camps de cultius.
Abrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nueva