Suggeriments

 

 

TERÀPIA ASSISTIDA PER GOSSOS, PROJECTE “DE 2 EN DOS”, PROMOGUT PER L'AJUNTAMENT DE GANDIA  
 
La Teràpia Assistida per Gossos (TAP) arriba a Gandia de la mà del projecte “De 2 en dos”. La novetat d'este programa en la ciutat de Gandia és pel tractament individual que es realitza a les persones majors, ja que fins al moment no existixen a Espanya cap treball publicat d´estes característiques.
 
Les experiències existents a Espanya, quant a l'atenció a les persones majors, consistix en el treball que es realitza en institucions, amb caràcter col·lectiu, bé en règim intern o extern en règim de visites concertades.
PER AIXÒ CAL REMARCAR ESTE PROJECTE: UNA PERSONA + UN GOS= 2. D'ací el títol del projecte.
 

Des de l'Ajuntament de Gandia es vol impulsar el Projecte implicant-hi el Departament de Serveis Urbans i Medi Ambient i al Departament de Benestar Social, així com una sèrie de professionals:

Equip Social de Base de Districte.

Metges de Família Centres de Salut.
Veterinaris
Tècnic en Teràpia Assistida per Gossos
Psicòleg-Psicoterapeuta
Professionals i Voluntaris de SPAMA- La Safor (Societat Protectora)
 

 

 

La idea és treballar amb persones majors, assignant a cada una d'eles un gos de la Societat Protectora d'Animals de la Safor, en règim d'acollida,amb l'objectiu d'ajudar  d´una part els que viuen sols i necessiten una ajuda per a viure millor; i d'altra banda es beneficien els gossos, que alhora que realitzen una teràpia individual queden acollits en una família, cosa que suposa  benestar per a ells mateixos, per l'afecte i atenció que es presta als majors.                                                                                                                                                
La Comunitat Valenciana ha sigut una de les pioneres a legislar sobre la utilització de gossos per a les persones amb discapacitats. Amb el projecte “De 2 en dos” es dóna un pas endavant en el servei i l´atenció a les persones i animals, acostant-los a altres exemples que en estos moments existixen a Espanya, la Unió Europea i els EUA.
 
COM NAIX EL PROJECTE?
 

 

Lamentablement cada any que passa el nombre de gossos abandonats descendix molt a poc a poc. Segons la Fundació Affinnity en el 2010 van ser abandonats més de 100.000, dels quals el 12,1% va ser a la Comunitat Valenciana. A Gandia se´n van abandonar 377.

 

 

Igualment les persones cada vegada vivim més temps, el que no equival a viure millor, i les persones majors,  en particular aquelles que viuen soles, presenten una falta de comunicació, carència de relacions afectives i socials, soledat…

 

 
És a dir , el projecte naix de la necessitat i de la problemàtica que plantegen hui en dia les persones majors que viuen soles, alhora que augmenta el nombre de gossos abandonats, als quals es vol garantir un benestar i l'estima de tots, fent-los participar dels programes socials i educatius.
 
A QUI VA DIRIGIT?
Persones majors de 65 anys, que visquen soles a la seua pròpia llar i que puguen suposar risc d'exclusió social.
 

 

 
UN POC D'HISTÒRIA SOBRE LES Teràpies Assistides per Animals de Companyia (TAAC)

 

 

 

En un article publicat en el British Medical Journal el 26 de novembre del 2005, membres de la Massey University (Nova Zelanda), de la Societat per als Estudis d'Animals de Companyia, d'Oxon (USA) i de la Universitat de Sheffield (Regne Unit) es van proposar examinar la relació entre viure amb un animal de companyia i la salut, i discutir la importància de comprendre el paper dels animals de companyia en la vida de les persones. Obtenint resultats espectaculars sobre els efectes beneficiosos que es desenvolupen en estos casos:
 
Desenvolupament de l'empatia
Entreteniment
Major socialització
Estímul Mental
Sentit de la responsabilitat
Beneficis fisiològics i psicològics
 

 

Els doctors Aaron Katcher i Alan Beck, de la Facultat de Veterinària de Pennsylvania (EUA) van ser pioners a estudiar, des de 1977, la importància del vincle entre persones i mascotes per al benestar físic.


 

Des d´aleshores, la TAAC s'aplica amb èxit en molts països. A Espanya va ser introduïda per la Fundació Purina, (ara Affinity) i s'utilitza en programes de majors, xiquets i fins i tot, reclusos.
 

 

Més informació: Vicent Carbó Gavilà.

 

vcarbo@gandia.org       962959554

 

 

                             

         

Abrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nueva