Suggeriments

SENDA DEL PORTALET                             SL-CV 80

La senda del Portalet es troba ubicada al Paratge Natural Municipal Parpalló-Borrell al terme municipal de Gandia. Es tracta de un sender local que discorre per l'indret conegut com a Barranc de Borrell.

 

El Barranc de Borrell engloba un conjunt de barrancs que formen la principal xarxa hídrica del terme municipal de Gandia: Barranc de la Gota, Barranc Tancat i Barranc de Borrell.

Aquesta formació hidrològica presenta una topografia molt abrupta i una bellesa singular, aportada tant pels penya-segats de roques calcàries del Cretaci Superior com per les grans roques ubicades al llit del barranc, de formes arrodonides per l'acció continuada de l'erosió hídrica.

La senda del Portalet discorre en gran part del seu recorregut pel Barranc de Borrell, s'inicia en el camí d'entrada al barranc que es troba ubicat en la urbanització Montesol, aproximadament al km 9 de la carretera de Barx, i finalitza en una penya de forma arrodonida anomenada popularment Portalet o l'Arquet que es troba enmig de la remuntada del Barranc de Borrell, pròxim a la seua capçalera.

Es tracta, com ja s'ha comentat, d'un sender local, de caràcter lineal i que presenta una distància total entre l'anada i la tornada de 4.170 metres i una durada aproximada de 2 hores. El seu recorregut presenta una dificultat molt baixa, el desnivell màxim que es presenta es de 210 metres, accentuant-se més cap al tram final del recorregut, però que en tot cas es tracta d'una senda molt accessible per a visitants de totes les edats.

Imatge aèrea del recorregut de la senda

L'inici del recorregut es presenta pròxim a la zona verda de la urbanització Montesol, on una cadena impedeix l'accés dels vehicles a aquest tram del Paratge, per tant, podem deixar el vehicle en aquesta zona i iniciar el recorregut de la senda a peu.

Seguint la pista forestal durant 10 minuts, passarem per un bonic bosc de pi marítim de considerable densitat i amb una excel·lent representació de matollar mediterrani. Continuant per la pista forestal plegarem a una explanada on es presenta el mirador de la Tortugueta, un punt que ens permet observar les singulars formes càrstiques fruit de la capritxosa erosió hídrica característica de les zones calcàries.

Al llarg de tot el recorregut podrem observar que estan presents bancs de mamposteria integrat en l'entorn ubicats en puts on es pot gaudir de vistes panoràmiques de gran bellesa i on el visitant pot descansar.

 

 

A partir d'aquest punt el recorregut passa de ser un camí forestal a ser una sendeta ben marcada que va remuntant el Barranc de Borrell, ens endinsarem al llit del barranc i travessarem zones on podem observar representacions de boscos de pins adults amb ports considerables, representacions de matollars de zones d'ombria amb estrats lianoides que ens indiquen presències d'aigües subterrànies, així com també covetes molt comunes en les parets del llit del barranc.

 

Exemple de vegetació de la zona d'ombria del barranc

 

 

 

 

 

Poc a poc anirem avançant cap a la capçalera del barranc recorrent paral·lelament el propi llit del barranc i creuant-lo en alguns punts, plegar a un encreuament on agafarem una petita senda que ens permetrà apropar-nos i observar una gran roca calcària en forma de portalet o arquet fruit de l'acció de l'erosió hídrica i on podrem descansar i esplaiar-nos amb l'entorn tan meravellós que ens envolta i gaudir plenament de la natura en el seu estat pur.

Finalitzat el descans tornarem pel mateix recorregut pel que hem vingut respectant sempre la senyalització i les recomanacions dels pannells d'informació i no deixarem mai la senda per a no afectar els ecosistemes presents en la zona.

 

 

 

 

 

 

 

Abrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nueva