Suggeriments

UN NOU MODE DE VIDA: ELS AGRICULTORS I RAMADERS DEL NEOLÍTIC

En esta nova etapa les societats prehistòriques experimenten una transformació important en la seua forma de vida. L'adopció de l'agricultura i la domesticació d'animals com a estratègia per a aconseguir aliments va significar un canvi econòmic important i també la introducció d'innovacions tecnològiques entre les que destaquen la ceràmica i els útils de pedra polida.

Les societats es faran sedentàries i viuran prop de les terres de labor, augmentant la complexitat de les seues estructures socials, també adoptaran noves idees religioses. Així s'iniciarà el camí que conduirà finalment a les societats urbanes.

La zona en la què es van desenvolupar els primers conreus és la que actualment comprèn Israel, Palestina, Jordània, Síria, l'est de Turquia i Iraq; a causa de la seua forma de mitjalluna se sol anomenar el Creixent Fèrtil.

Va ser necessari un llarg procés, que començà fa ara 12.000 anys i va concloure fa 8000, per a que s'implantara en el Creixent Fèrtil tot el que avui considerem propi del mode de vida neolític. Quasi 1000 anys després la nova cultura s'havia expandit per tot el Mediterrani i per Europa Central. Com es va produir aquest procés d'expansió? Pareix que no es van realitzar desplaçaments massius de població, però si podem parlar d'influències i contactes i d'una certa mobilitat dels grups humans i, per tant, de l'existència d'una navegació de certa importància.
EL CONREU DE LA TERRA

Aquest procés va començar en el Pròxim Orient, lloc on l'ordi i el blat creixien en estat silvestre de forma natural. És difícil establir una data per a l'inici d'aquest procés, però es pot dir, que fa 12.000 anys hi hagué una fase inicial en la qual es va desenvolupar molt lentament l'agricultura, fins fa 8000 anys. En este procés, inicialment l'home va prendre consciència dels cicles vegetatius, per a passar després al conreu esporàdic i experimental. A poc a poc es van seleccionar les llavors provocant canvis en les espècies.LA DOMESTICACIÓ DELS ANIMALS

És en el Pròxim Orient on s'han trobat els primers testimonis de la domesticació d'animals. Es distingeixen dues etapes: una primera caracteritzada per la captura i amansiment dels animals, orientada fonamentalment a l'aprofitament carni. I, una segona, en la que l'home va començar a practicar la criança, produint-se una “simbiosi” entre els grups humans i algunes espècies animals, amb un control de la quantitat i la qualitat del ramat, per mitjà d'una reproducció selectiva.


LA CERÀMICA

La utilització de la ceràmica es generalitza en el Pròxim Orient fa ara 8.000 anys, a partir, del descobriment de les qualitats plàstiques de l'argila, que permetien el seu modelatge en diferents formes. La creació de recipients ceràmics va permetre noves possibilitats de magatzematge, transport i preparació dels aliments.EL POLIMENT DE LA PEDRA

En el Neolític apareix, al costat d'útils obtinguts a partir de làmines de sílex, un nou instrumental com les destrals i aixes obtingudes per mitjà del poliment d'algunes pedres molt dures com la diorita, el basalt o el pòrfir. Estos nous instruments eren utilitzats en els treballs agrícoles i la tala de boscos per a obtindre nous camps de conreu. De pedra polida són també els punxons i cisells per a treballar la fusta i alguns objectes d'adorn com a penjolls, comptes de collar i braçalets.ART I RELIGIÓ

En el Neolític es produeix un canvi en l'expressió artística que reflecteix una nova mentalitat religiosa respecte al sistema de creences de les anteriors societats caçadores i recol•lectores del Paleolític. En la decoració dels gots ceràmics, en alguns objectes d'os i en les pintures rupestres, apareixen figures antropomorfes i motius simbòlics relacionats amb les creences de l'home, al costat d'escenes de caça i lluites de grups de caçadors entre altres representacions.

 

Abrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nueva