Suggeriments

 

LA SAFOR FA 200.000 ANYS

ELS NEANDERTALS I LA SEUA CULTURA: EL PALEOLÍTIC MITJÀ A LA SAFOR


Els neandertals ocuparen Europa i l’Orient Pròxim fins a l’arribada de l’Home de Cromanyó, fa uns 38.000 anys. Tanmateix, en algunes zones, i en particular en la mitat meridional de la Península Ibèrica els neandertals perduren alguns mil•lennis més, fins fa 30.000 anys.

Al llarg d’aquest període la cultura material dels neandertals experimentà algunes variacions, especialment els últims mil•lennis. Així, és possible distingir entre:

Paleolític mitjà antic, que, a La Safor estaria representat pels nivells mitjans i superiors de la Cova de Bolomor.

Paleolític mitjà clàssic, les restes del qual estarien documentades a la Cova del Puntal del Gat (Benirredrà), en la Cova Foradada (Oliva) i a la Penya Roja (Ròtova).

 


Cova del Puntal del Gat (Benirredrà)
 
 

Crani de Neandertal
 

COM EREN?: HOMO NEANDERTHALENSIS


Fa 200.000 anys, les poblacions europees d’Homo Heidelbergensis s’havien transformat en el tipus humà que coneixem amb el nom d’Home de Neandertal. La seua presència a la Península Ibèrica fou important, i les seues restes anatòmiques han sigut localitzades en nombrosos jaciments de la vessant mediterrània.

Ja que els neandertals són el resultat de l’evolució regional de l’Homo heidelbergensis, conserven algun dels seus trets, però augmentant la seua capacitat cerebral al voltant de 1.750 cm3 i reduint l’estatura que descendí fins a 1,70 metros i els 85 quilos de pes.
 
 
ON VIVIEN?: GENERALMENT EN COVES I EN ASSENTAMENTS A L'AIRE LLIURE

La mobilitat de l’home era encara elevada i els jaciments seguiren situant-se a les proximitats dels grans eixos de comunicació natural. Les seues ocupacions serien curtes, només d’algunes setmanes de duració.

La utilització del foc contribuí a una major estructuració de l’espai d’habitació. A l’entorn de les llars, simples i amb poca preparació i un mínim manteniment, es preparava i consumia l’aliment i es realitzava la talla de l’instrumental. L’aprovisionament de primeres matèries es realitzava a les immediacions del lloc de residència, i es prestava poca atenció a tot allò que no estiguera directament relacionat amb l’alimentació o l’elaboració de l’utillatge.

 

COM VIVIEN? L'ACTIVITAT CAÇADORA MILLORÀ PER L'UTILITZACIÓ D'UN ARMAMENT MÉS ELABORAT


L’atenció se centrava en les espècies de grandària mitjana i gran, com: els elefants, hipopòtams i rinoceronts, o l’uró, el cavall i els cérvols. Les preses menudes continuen consumint-se.

A les nostres latituds, els aliments vegetals constituïren un clar complement a les oscil·lacions derivades d’una caça, que encara tenia un elevat grau d’incertesa.

El foc va començar a utilitzar-se sistemàticament, i això repercutí en l’alimentació i en la major atenció per l’espai habitat, estructurant-se a l’entorn de les zones amb matèria de combustió.

Al final del període, comencen a documentar-se els soterraments i, en algunes ocasions, s’han trobat objectes no directament vinculats amb les activitats de caça o manteniment, que indiquen l’inici per l’atenció d’allò simbòlic.

El coneixement i la millora de la talla es reflexa en diversificació de tipus respecte al període precedent, i en l’eficàcia de l’armament (les llances, fins llavors de fusta, es doten d’una punta lítica que afavoreix no sols la seua reparació, sinó la seua capacitat de penetració i de provocar una hemorràgia en la presa).


 

Abrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nueva