Suggeriments

LA CIUTAT

 

 
El centre històric de Gandia manté intacte el seu traçat medieval i, malgrat la seua renovació urbanística, conserva importants vestigis històrics. Durant segles, ha conservat el seu marcat caràcter comercial, que en 2010 li va ser reconegut amb el Premi Nacional de Comerç. El centre històric, l'eix principal del qual és el carrer Major, està replet de xicotets establiments especialitzats. La zona compta amb vora 400 comerços, el 25% dels quals existeixen a la ciutat.
 
L'església de la Col·legiata de Santa Maria (s. XV-XVI) és un interessant exemple del gòtic catalanoaragonés. A la mateixa plaça Major, es troba l'Ajuntament, que conserva la façana neoclàssica, construïda, en 1778, durant el regnat de Carles III, per Vicente Gascó, director de l'Acadèmia de Belles Arts de Sant Carlos de València i membre de l'Acadèmia de Sant Petersburg.
 
Molt a prop se situa el Palau Ducal, (segles XIV al XX). El seu interior pot veure's mitjançant visites guiades. Encara que el seu origen es remunta al segle XIV, època dels ducs reials de la Corona d'Aragó, també és conegut com Palau dels Borja, perquè quan, en 1485, el papa Alexandre VI comprà a Ferran el Catòlic el ducat de Gandia per als seus fills, el palau es va convertir en residència de la nova estirp ducal.
 
Al Palau es troba l'Espai de les Emocions, una sala multimèdia que prepara el visitant per a entendre els aspectes fonamentals de la història de Gandia: els Clàssics de la literatura del Segle d'Or valencià (S.XV) i els ducs Borja.
 
El duc més cèlebre és, sens dubte, Sant Francesc de Borja (Gandia, 1510-Roma, 1572). A la ciutat, queden nombroses petjades del seu mandat, com la Torrassa del Pi, una de les torres defensives que protegien la ciutat, o l'edifici de l'Antiga Universitat (1550). Es tracta de la primera Universitat del món que va ser regida per la Companyia de Jesús, orde religiós del qual Francesc de Borja va ser III General.
 
L'antic Hospital de Sant Marc va mantenir la seua activitat ininterrompudament durant més de 600 anys, des del segle XIV fins a 1973. Actualment, acull el MAGa  o Museu Arqueològic, que exhibeix una exposició permanent sobre la gran importància arqueològica de la comarca de la Safor, amb jaciments prehistòrics tan cèlebres com els de la cova de Bolomor o la del Parpalló.
 
El Convent de Sant Roc, fundat en 1588 pel duc Carles de Borja, fill de Sant Francesc, va albergar una comunitat de franciscans descalços. Actualment, és seu de l'Institut Municipal d'Arxius i Biblioteques. La seua església, anomenada del Beat Andrés Hibernon, va ser afegida al segle XVIII. Conté un bell retaule barroc i, en un lateral, s'alça una capella neoclàssica, obra de l'arquitecte Francisco Pechuán.   
 
La Casa de Cultura Marquès de González i Quirós és l'antiga residència d'una família burgesa de finals del segle XIX. Popularment coneguda com la Casa de la Marquesa, presenta una estructura defensivopalatina. Compta, durant tot l'any, d’una programació cultural estable oberta al públic.
 
El Raval és el barri on vivien els musulmans abans de la seua expulsió de la península, en 1609. Encara conserva part de la seua fisonomia, amb estrets carrers de cases baixes i façanes emblanquinades. L'actual Església de Sant Josep va ser construïda sobre una antiga mesquita musulmana.
 
Al costat del raval es troba la plaça del Prado, una gran esplanada oberta a finals del segle XIX on, durant dècades, es va situar el mercat d'abastiments. La plaça encara conserva una de les dues sostrades de ferro que la caracteritzaven, sota la qual llauradors i comerciants feien negoci.
 
Molt a prop es troba el Museu Faller, que, amb tecnologies multimèdia, reprodueix totes les sensacions de les Falles: la mascletà, les cercaviles, la cremà, etc. També mostra l'artesania lligada a aquesta festa, com la confecció dels teixits de seda i el procés de fabricació dels ninots.
 
Altres llocs d'interès són Beniopa i Benipeixcar. Originàriament, van ser alqueries musulmanes i hui constitueixen dos dels barris amb més caràcter de Gandia. Als seus carrers i placetes encara es pot evocar el passat.
 
Un altre monument destacat, relacionat amb el ducat de Gandia és el monestir de Sant Jeroni de Cotalba, situat molt a prop de la ciutat, al municipi d'Alfauir. Va ser construït pel primer duc reial de Gandia, Alfons d'Aragó i Foix, sota la supervisió del seu lloctinent Pere March, pare del famós poeta Ausiàs March.

 


 

 

Abrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nueva