Suggeriments

INCENDIS FORESTALS

ELS INCENDIS FORESTALS: UNA RESPONSABILITAT COMPARTIDA

 

Els incendis forestals són un dels fenòmens de caràcter natural que poden ocasionar situacions de risc per a les persones. A més constitueixen un problema mediambiental molt greu. Un comportament responsable, procurant no encendre foc en el camp quan existisca risc d'incendi, és la millor mesura per a evitar els incendis forestals.

 

MESURES DE PREVENCIÓ DAVANT ELS INCENDIS FORESTALS

 

Entre les mesures de prevenció que es poden adoptar, convé recordar algunes que, encara que pareguen conegudes, tendixen a oblidar-se ben sovint, com la de tindre la precaució de

  • Apagar bé els mistos i cigarrets i no tirar-los per les finestretes del cotxe.
  • No abandonar en el bosc botelles i objectes de vidre.
  • Encendre foc només en llocs autoritzats i preparats per a això. Tindre un atenció especial a l'apagar-ho, assegurant-se que no quede cap caliu que el puga reviure i amb això iniciar un incendi.

Si observa un incendi forestal o una columna de fum dins de la muntanya, és important avisar el més ràpidament possible a algun dels serveis d'emergència més pròxims, com a Serveis Forestals, Bombers, Policia, Guàrdia Civil o Protecció Civil. En cas de condicions meteorològiques que afavorisquen la propagació d'incendis, cal abstindre's d'encendre foc en el camp amb qualsevol finalitat.

 

MESURES D’AUTOPROTECCIÓ DAVANT ELS INCENDIS FORESTALS

 

Conèixer l'entorn i els riscos amb què pot trobar-se, ajuda a prendre mesures per evitar que aquestos es produïsquen. Per això, en èpoques de risc d'incendi, per a endinsar-se en la muntanya és necessari conèixer bé el terreny, les vies de comunicació i camins alternatius i procurar caminar sempre per zones de gran visibilitat. Si es troba en les proximitats d'un incendi

  • Tracte d'allunyar-se per les zones laterals de l'incendi i més desproveïdes de vegetació.
  • Recorde que un canvi en la direcció del vent pot fer que el foc l'envolte. Per tant, vaja sempre en sentit contrari a la direcció del vent.
  • Procure no dirigir-se cap a barrancs o fondalades, ni intente escapar vessant a dalt quan el foc ascendisca per ella.

RECORDE:

Las mesures de prevenció ajuden a reduir el dany que puga derivar-se dels desastres. En cas d’emergència, conèixer algunes pautes d’autoprotecció, ajuda a prendre decisions que puguen afavorir tant la seua seguretat com la dels altres.

Abrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nueva