Suggeriments

GANDIA, CAPITAL CULTURAL VALENCIA

 

Gandia és, indubtablement, una ciutat de referència entre totes les altres ciutats valencianes. Això no sols ve acreditat per la seua història passada, plena de personatges i fets singulars, sinó que se sustenta i descansa hui en dia sobre una realitat econòmica, política, social i cultural potent i de qualitat. És obvi que el seu atractiu i la seua atracció com a ciutat, ultrapassen de molt els límits del seu terme municipal tot creant un centre d'interès i d'influència considerable al seu voltant. Per això Gandia no s'imagina i gestiona solament pensant en els seus propis interessos o necessitats, sinó que està obligada a prendre decisions cada dia que necessàriament acabaran afectant un territori molt més ample i que abraça des de l'àrea de les comarques centrals fins al turisme nacional o estranger.

Entre totes les decisions transcendents, potser siguen les referides a l'àmbit cultural i turístic aquelles que més visibilitat i repercussió poden tindre a hores d'ara en una societat d'alta demanda i consum en aquesta matèria. És la cultura, l'oferta cultural especialment, allò que pot marcar les diferències més riques i subtils entre ciutats i territoris. En primer lloc per allò que significa de motor econòmic i, en segon terme però no menor, perquè aporta identitat, consolida les tradicions i marca tendències de comportament sociocultural.

Però si en l'àmbit estrictament cultural Gandia és reconeguda amb distinció arreu del territori valencià i de tot aquell altre amb qui comparteix sistema lingüístic, és pel seu indiscutible lideratge literari. Gandia és la pàtria dels clàssics de la literatura valenciana/catalana que marca una culminació des dels primers moments literaris fundacionals i que encara continua actualment amb plena vigència i salut. March, Martorell, Corella... són coneguts, reconeguts i estudiats a tot el món i Gandia, ciutat valenciana de primer ordre, pot oferir una proposta singular i interessant per visitar en directe el territori d'aquells clàssics. Tant ha apostat Gandia per aquest reconeixement de fa anys, que el propi ajuntament en sessió plenària del 7 de març de 2012, va considerar per unanimitat que mereix el qualificatiu de "Ciutat Literària". Gandia ha mostrat sempre un especial interès en la promoció de la llengua i la dignificació de la literatura dels valencians. Des de l’any 1959, en commemoració del cinquè centenari de la mort d’Ausiàs March, convoca el premi literari en honor al poeta i promou activitats literàries. Des d’aquest punt de vista, Gandia ha fet i fa mèrits suficients per liderar iniciatives que busquen  dur més enllà els esforços globals en favor de la creació i divulgació cultural especialment vehiculada al fet literari. Gandia és, a hores d’ara i a tots els efectes, una ciutat de cita i viatge obligatori per als valencians en general, però també per a una gran part de la societat espanyola i europea que sap apreciar aquesta riquesa. A Gandia l'avalen els fets i les accions d'adés i ara com a expressió constant d'una voluntat decidida en favor de la identitat pròpia i de la seua comarca, que és tant com dir de la resta de terres valencianes. La ciutat viu en un clima estable d'expressió cultural, sovint alterat per l'excepcionalitat de convocatòries singulars, com ho foren l'Any del Tirant o l'Any dels Borja que s'aprofitaren com a escenaris i ocasions per a la crida a la participació col•lectiva oberta al món i el reforç d'autoestima social.

A aquesta riquesa indubtable i exclusiva, se li'n suma una altra encara més internacional lligada a la família dels Borja i als seus membres més universals: el duc i sant Francesc, el papa Alexandre VI, Maria Enríquez... amb totes les connexions vaticanes i europees que permeteren transformar el ducat de Gandia del renaixement en una xicoteta cort de riquesa i de cultura lligada al negoci de la canyamel, al poder polític nacional i al mecenatge cultural de l'aleshores considerada la primera casa senyorial valenciana, una de les "grans" entre els nobles del seu temps.

Però el pes de la tradició i la transcendència no ha de suposar, al capdavall, un llast o una reducció limitadora. Al contrari, ha de significar una plataforma d'impuls, una oportunitat singular perquè tota l'expressió cultural d'una ciutat tinga una millor via i capacitat divulgativa. La identitat, en el nostre cas, sols s'ha de fer servir de garantia de qualitat i de motor d'iniciatives. Cal mirar el futur no sols amb confiança, sinó amb l'entusiasme i el convenciment de que la inversió cultural és encertada i necessària. La renovació des del compromís, la revisió des de l'estudi, la inversió des de l'economia productiva, han de ser els pilars on sustentar el futur social econòmic i, per suposat, cultural de la ciutat. La capitalitat cultural no serà la meta sinó que forma part del nostre itinerari, però sense dubte ajudarà a mantindre i ampliar el camí que la ciutat va fent.

La proposta que ens ha servit per a convertir-nos en la primera Capital Cultural Valenciana l'hem agrupada en tres apartats troncals: el literari, el de cultura popular i l'expositiu, que al seu torn integren altres subapartats capaços d'oferir un ample ventall d'activitats multisectorials. Però esta proposta no és una simple llista d'idees o accions acumulades al llarg d'un any sota l'excusa de la capitalitat. Es planteja des de l'estabilitat i voluntat de permanència com és habitual a casa nostra, tot i que s'amplia i s'enriqueix per fer-la visitable o participativa a tots els valencians com a mínim. Finalment i per suposat, la proposta ja naix i compta amb la col•laboració i fins i tot participació dels col•lectius principals de la ciutat, des de les Falles a la Setmana Santa, passant per centres educatius i associacions socioculturals de tota mena.
 

 

GANDIA ES CULTURA

 

TURISME

FALLESSEMANA SANTA

ARXIUS I BIBLIOTEQUES

UNIVERSITAT POPULARCASA DE CULTURA

PALAU DUCAL

FIRA I FESTESTIO DE LA PORRA

 

Abrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nueva