Suggeriments

EL RIU SERPIS

Naix a les faldes de La Carrasqueta a Alcoi, per la unió dels Barrancs de Polop i Troncal, no presentant-se cabal continu d’aigua en aquesta zona, tan sols quan hi ha època de pluja. Al seu pas per Alcoi, s’uneix al seu recorregut el riu Bartxell, que si presenta un cabal continu ja que recull l’aigua que brolla de l’aqüífer de la Serra Mariola.

En la ciutat d’Alcoi se li uneixen el Riu Molinar i el Barranc de la Cona pel marge dret i el Barranc del Sing per l’esquerra.

Posteriorment, el riu arriba a l’Alqueria d’Asnar i a Muro d’Alcoi. Més avant s’uneix pel marge esquerre el Riu Agres i si continuem el trajecte arribarem fins a l’Embassament de Beniarrés, on s’ha construït un presa de gravetat amb una alçada de 53 m i una làmina d’aigua de 260 Ha. amb una capacitat total de 31 Hm3.

La presa presenta un sobreeixidor de comportes amb una capacitat de 1000 m3/s.

Aigües davall de la presa s’uneix al seu recorregut el Barranc de L’Encantada, segueix prop del la Serra del Benicadell cap a l’Orxa.

A partir de l'Orxa, el llit s'estreny i discorre per un angost congost entre la serra d'Agullent per l'esquerra i el massís de La Safor per la dreta. Aquest tram encaixonat es denomina Barranc de l'Infern o l’Estret de l’Infern. En tot aquest tram existeixen nombroses fonts les més properes al llit del riu son la de Botero, Serguera, Pagua i La Reprimala, aquesta última en Villalonga.

Aigües davall de Villalonga, s’ha construït la presa d’Encarròs amb un sobreeixidor de làmina lliure amb una capacitat de 1.365 m3/s, que regula el sistema de reg dels Canals baixos del Serpis.

En la Plana de Gandia, el riu passa per Beniarjó, i rep pel marge esquerre les aigües del riu Vernissa que discorre pel Real de Gandia i Almoines.

El riu continua el seu recorregut fins arribar a la ciutat de Gandia tram final, on el llit del riu s’amplia i disminueix totalment la pendent, formant-se meandres i desembocant a la Mar Mediterrània entre la Platja de Venècia (Grau de Gandia) i els Marenys de Rafalcaid on l’amplària del llit arriba als 100m

El règim fluvial d’aquest riu és molt variable al llarg de l’any degut a les característiques pluviomètriques del clima mediterrani. Presenta un màxim en gener i un mínim en agost, però el que cal destacar són les fortes avingudes que solen presentar-se durant la tardor a conseqüència de les pluges torrencials generades pel fenomen de la gota freda. Com a data a ressenyar, el dia 3 de novembre de 1987 es van produir precipitacions de 720 mm en 24 hores que van produir importants danys i desbordaments en certs punts del seu pas per Gandia a pesar de l’amplària que ací presenta el seu llit.

Al llarg del seu recorregut, uns 74,5 km el riu travessa les comarques de l'Alcoià, el Comtat i la Safor. En el seu curs alt també rep el nom de Riu d'Alcoi.

Té un cabdal mitjà de 2,5 m³/seg. en l'Orxa (Alacant), una superfície de conca de 752,8 km².

 

 

Abrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nueva