Suggeriments

EL RIO SERPIS


 

Neix a la falda de la Carrasqueta a Alcoi, per la unió dels Barrancs de Polop i Troncal, no presentant cabal continu d'aigua en aquesta zona, únicament quan hi ha època de pluja. Al seu pas per Alcoi, s'uneix al seu recorregut el riu Bartxell, que si presenta un cabal continu ja que recull l'aigua que brolla de l'aqüífer de la Serra Mariola.

A la ciutat d'Alcoi se li uneixen el Riu Molinar i el Barranc de la Cona pel marge dret i el Barranc del Sing per l'esquerra.

Posteriorment el riu arriba a l'Alqueria de Aznar ja Mur d'Alcoi. Més endavant s'uneix pel marge esquerra el Riu Agres i si continuem el trajecte arribarem fins al Embassament de Beniarrés, on s'ha construït un presa de gravetat amb una altura de 53 m. i una làmina d'aigua de 260 Ha. amb una capacitat total de 31 hm3.
La presa presenta un sobreeixidor de comportes amb una capacitat de 1000 m3 / s.
Aigües avall de la presa s'uneix al seu recorregut el Barranc de l'Encantada, seguit de prop del de la Serra del Benicadell cap Orxa.

A partir de l'Orxa el llit s'estreny i discorre per un estret congost entre la serra d'Agullent per l'esquerra i el massís de la Safor per la dreta. Aquest tram encaixonat es denomina Barranc de l'Infern o l'Estret de l'Infern. En tot aquest tram hi ha nombroses fonts, les més pròximes a la llera del riu són la de Botero, Serguera, Pagua i La Reprimala, aquesta última a Villalonga.
 
Aigües avall de Villalonga, s'ha construït la presa d'Encarròs amb un sobreeixidor de làmina lliure amb una capacitat de 1.365 m3 / s, que regula el sistema de reg dels Canals baixos del Serpis.
 
A La Plana de Gandia, el riu passa per Beniarjó, i rep pel marge esquerra les aigües del riu Vernissa que discorre pel Reial de Gandia i Almoines.
 
El riu continua el seu recorregut fins arribar a la ciutat de Gandia, tram final, on el llit del riu s'amplia i disminueix totalment el pendent, formant-se meandres i desembocant en el Mar Mediterrani entre la Platja de Venècia (Grau de Gandia) i els Marenys de Rafalcaid on l'amplada de la llera arriba als 100m.

El règim fluvial d'aquest riu és molt variable al llarg de l'any a causa de les característiques pluviomètriques del clima mediterrani. Presenta un màxim al gener i un mínim a l'agost, però el que cal destacar són les fortes avingudes que solen presentar-se durant la tardor a conseqüència de les pluges torrencials generades pel fenomen de la gota freda. Com a data a ressenyar, el dia 3 de novembre de 1987 es va produir precipitacions de 720 mm en 24 hores que van produir importants danys i desbordaments en certs punts del seu pas per Gandia tot i l'amplada que aquí presenta el seu llit.
 
Al llarg del seu recorregut, uns 74,5 km el riu travessa les comarques de l'Alcoià, el Comtat i la Safor. En el seu curs alt també rep el nom de Riu d'Alcoi.

Té un cabal mitjà de 2,5 m³ / seg. en Orxa (Alacant), una superfície de conca de 752,8 km².

 

Abrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nueva