Suggeriments

COM ES FORMA UN JACIMENT? COM ES CONSERVA EL PASSAT?

La majoria dels jaciments arqueològics es troben davall terra. Açò es deu generalment, a causes naturals, però també a l’acció humana. Per exemple, quan s’abandona una cova com a habitatge, els homes que hi vivien deixen sobre la superfície l’empremta de les seues accions, ferramentes abandonades, rebujos de menjar, etc., que són coberts, al llarg dels anys, per capes de sedimentació o per fragments caiguts del sostre, així com per la terra que aporten els animals i els fenòmens mediambientals. Als jaciments de la vorera dels rius, les crescudes i l’arrossegament d’al·luvions poden formar capes de considerable grossor sobre les restes. L’acció de l’home es detecta, sobretot, a les ciutats, on es construeix sobre les ruïnes d’edificacions antigues destruïdes per incendis, guerres o pel pas del temps, superposant-se diverses capes, corresponents a distints moments històrics.
           
Aquestes capes de terra dipositades una damunt de l’altra per l’acció de l’home o de la naturalesa es denominen estrats. Els mètodes d’excavació actuals es basen en el principi de superposició estratigràfica, cosa que significa que les capes de terra o les estructures superiors són més recents i les inferiors més antigues, que es correspon amb l’ordre de deposició d’unes sobre altres. Però açò no sempre és així. L’arqueòleg pot trobar-se amb una alteració d’aquest principi de superposició. En moltes ocasions, l’ordre dels estrats varia a causa de fenòmens naturals (moviments de terra, inundacions...) o per actuacions humanes o animals (excavació d’un pou, tombes, caus d’animals...).
 
La informació recollida de l’estratigrafia és molt important per a la datació, ja que tots els materials trobats ens donaran una cronologia o una altra, segons l’estrat en què s’hagen trobat. Per exemple, una moneda o un tros de ceràmica dels quals es conega la data aproximada de fabricació, en trobar-lo en un estrat determinat, ens informa sobre els períodes de formació de l’estrat i podem utilitzar aquesta informació per a datar les capes superiors i les inferiors.
Abrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nueva