RUTA DELS BORJA PER VALÈNCIA I PROVÍNCIA

         
Els Borja, 400 anys d’història
Aquesta ruta permet conéixer l’empremta de la família valenciana més universal, els Borja. D’origen aragonés, es van establir en terres valencianes després de la conquesta catalanoaragonesa de Jaume I. Mundialment se’ls coneix com els Borgia, la manera italiana d’escriure el cognom en pronunciar-lo en la nostra llengua. Els papes Calixt III i Alexandre VI, Cèsar i Lucrècia Borja, i sant Francesc de Borja són els membres més cèlebres d’aquesta estirp que des de Canals i Xàtiva, passant per València, va arribar fins a Roma i va tornar a aquestes terres per refundar el gran ducat de Gandia.

Mentre el viatger recorre més de 400 anys d’història, altres atractius com els paratges naturals, les platges, l’art i la gastronomia faran inoblidable aquesta ruta. Benvingut a la terra dels Borja, valencians universals.

Iniciarem aquesta ruta per GANDIA en l’antiga Universitat (1), creada pel quart duc, Francesc de Borja. Al costat de l’edifici, cinc escultures de bronze, obra de Manuel Boix, anuncien que aquesta és una ciutat borgiana. Les figures representen els papes Calixt III i Alexandre VI, Cèsar i Lucrècia Borja, i sant Francesc de Borja. La col•legiata de Santa Maria (2) fou ampliada per María Enríquez, viuda del segon duc, Joan de Borja, i nora d’Alexandre VI. Va encarregar al cèlebre escultor Damià Forment la porta dels Apòstols i a Paolo da Sanleocadio, pintor protegit del seu sogre, el retaule major (hui desaparegut).

Al Palau Ducal (4), erigit en l’època dels ducs reials segle i mig arrere, van nàixer la majoria dels ducs Borja i els seus descendents. Destaquen el pati d’armes, el saló de Corones, la sala de les Àguiles i la impressionant Galeria Daurada. En l’edifici hi ha l’Espai de les Emocions, un centre d’interpretació virtual que traslladarà el visitant a l’època dels Borja.

L’hospital de Sant Marc , el patronat del qual presidien els ducs, acull hui sota els arcs gòtics el museu arqueològic. El convent de Santa Clara  conserva una col•lecció artística ben important llegada pels Borja. Des d’aquest convent es van fundar nombrosos cenobis en tota la península, com el de les Descalces Reials de Madrid o el de Setúbal (Portugal). La torrassa del Pi , del segle XVI, formava part de l’ampliació de la muralla duta a terme pel quart duc, Francesc de Borja. El seu successor, Carles de Borja, fundà el convent de Sant Roc , ara convertit en centre cultural, on en el segle XVIII es va afegir una església barroca. Pels carrers dels barris del Raval, Beniopa i Benipeixcar encara perviu l’eco dels moriscos, vassalls dels ducs abans de ser expulsats el 1609. L’Alqueria del Duc, envoltada de marjals, va ser adquirida el 1590 pel més menut dels fills de sant Francesc. El 1666, l’emperadriu Margarida d’Àustria, protagonista del quadre Las Meninas de Velázquez, fou complimentada en aquest paratge per la viuda del nové duc. Hui acull un centre d’estudi dels aiguamolls i un projecte de recuperació dels ullals o naixements d’aigua subterranis.


La nostra ruta s’inicia a CANALS. segons la tradició, Alfons de Borja, futur papa Calixt III, va nàixer a la Torre de Canals. Davant se situa l'Oratori dels Borja, que conserva una taula medieval sobre el Juí Final atribuïda al mestre Borbotó. Ambdós edificis es poden visitar. El turista pot tastar els plats típics: arròs al forn i l'olla, i entre els dolços destaquen els pastissets de moniato i les coquetes de sagí.A pocs quilòmetres de Canals hi ha el poble i el magnífic castell medieval de Montesa.

Propera a Canals visitem XÀTIVA. Roderic de Borja, papa Alexandre VI, va nàixer ací i fou batejat a l'esglesia de Sant Pere el 1431. Tant la casa natalícia com l'esglesia encara es conserven. A la col·legiata, on estan soterrats diversos membres de la família, hi ha el retaule del cardenal Alfons de Borja i un calze de plata gravat amb el nom de Calixt III. Un altre lloc Borgià es l'ermita de Santa Anna, patrona de la família. És imprescindible visitar el palau de l'Ardiaca, l'hospital medieval, el museu de l'Almodí, el convent de Sant Francesc i l'imponent castell, que va ser presó d'estat de la Corona d'Aragó. De la seua gastronomía destaca l'arròs al forn i l'arròs amb fesols i naps, les monjàvenes i l'arnadí, un dolç de carabassa ben contundent, d'orígen àrab, molt present a les taules borgianes.

A SIMAT s'alça el monestir cistercenc de Santa Maria de la Valldigna, construït el 1298 per Jaume II. Roderic de Borja i el seu fill Cèsar van ser abats del monestir. De les seues magnífiques restes destaquen la porta reial, el cenobi, la sala capitular, el claustre i el palau de l'abat. Diversos terrtèmols van destruïr l'esglesia, i la que es conserva és d'estil barroc. Molt a prop hi ha l'ermita de la Xara, antic oratori musulmà que conserva uns quants arcs de ferradura i el mihrab. Aprofiteu l'estada per a ascendir al Mondúver i albirar una esplèndida panoràmica de tota la costa valenciana.

La història de la família Borja ens conduirà fins a VALÈNCIA. Aquesta família va deixar nombroses empremptes a la capital de l'antic Regne de València. A la catedral, Alfons de Borja va manar construir la capella de Sant Pere. Roderic de Borja, abans d'aconseguir el papat, encarregà al pintor italià Paolo de Sanleocadio uns frescos per a la cúpula de l'àbsis. Aquest fet va suposar l'entrada de la pintura renaixentista italiana a Espanya. A la capella dedicada a Sant Francesc de Borja hi ha dos llenços de Goya dedicats al quart duc de Gandia. La Universitat de València es va fundar el 1500 gràcies a una butla del papa Alexandre VI. Destaca el seu claustre renaixentista. El palau del Borja, erigit pel primer duc de Gandia i fill d'Alexandre Vi, Pere Lluís de Borja, és hui la seu de les Corts Valencianes.

Són de visita obligada altres edificis medievals, com ara el palau de la Generalitat, les torres de Serrans o la Llotja de la seda, així com la ciutat de les Arts i les Ciències. I no us podeu perdre un passeig amb barca per parc natural de  l'Albufera i tastar la paella i l'all i pebre.
 

mapa            

 

  

  

Sant Francesc de Borja assistint a un moribund de Francisco de Goya y  Lucientes

 

Abrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nueva