RUTA DELS BORJA PER GANDIA

Veure mapa

La història del nostre recorregut comença el 3 de desembre de 1485 quan Roderic de Borja (Alexandre VI) compra la vila de Gandia i així comença a dibuixar-se una ruta que recull l’esplendor de Gandia en aquells anys. S’inicia la construcció de l’església de Santa Maria (l'actual Col•legiata), del Palau Ducal, de la fundació del Convent de Santa Clara, i es funda, en una localitat pròxima a Gandia, el monestir de San Jerònim de Cotalva.
Començarem el nostre recorregut per l’església de Santa Maria, en la cèntrica plaça de la Constitució. És una església d’estil gòtic català, funcional, amb un espai interior únic i amb una sòbria ornamentació. Els pinacles i boterells s’han substituït per sòlids contraforts i la poca llum que entra en l'interior, ho fa per l’única rosassa existent i les finestres laterals. La primera fase es va realitzar entre 1350 i 1420 i de la segona ampliació es va encarregar Maria Enríquez (àvia de Francesc de Borja). Per a realitzar les escultures de la nova Porta dels Apòstols, Maria Enríquez contracta a Damià Forment (“l’escultor més famós i prestigiós de tota la Corona d'Aragó” com li defineix l’historiador Ximo Company). D'aquestes escultures, poc ens queda en l’actualitat per la dolenta qualitat de la pedra i per la seua destrucció al 1936. Maria Enríquez també va portar a Gandia a un dels pintors italians més prestigiosos del moment, Paolo da San Leocadio, a qui li va encarregar les 23 taules del retaule major, destruït també a inicis de la guerra civil espanyola. En aquest incident també es va perdre el reliquiari de la Santa Espina que donà el papa Alexandre VI i que havia estat fet amb les joies de l’aixovar de la seva filla Lucrècia.
Maria Enríquez també aconseguirà del seu sogre, el papa Alexandre VI, una butlla al 1499 per la qual l’església de Santa Maria s’eleva al rang de Col•legiata.
Aquest edifici seguirà creixent amb el IV Duc de Gandia, Francesc de Borja. Al 1547 assoleix el privilegi del Papa perquè l’abat, puga usar mitra i bàcul per a les solemnitats.

La família Borja va ser la promotora de la construcció de la Col•legiata de Gandia i, en aquesta mateixa plaça, es troba l’escultura de bronze del patró de la ciutat, Francesc de Borja, realitzada per Vicente Rodilla Zanón en els anys 60.

Seguim pel centre de la vila de Gandia i, a escassos metres de la Col•legiata, es troba el Convent de Santa Clara, en la plaça que duu el nom de Maria Enríquez. Van ser moltes les filles de la il•lustre família Borja que van passar la seua vida en aquest convent; allí també es va retirar la mateixa Maria Enríquez en acabar el seu període de regenta en el Ducat de Gandia. En el seu altar major podem veure les dues úniques obres del pintor Paolo da San Leocadio que s’exposen a Gandia. Són dos olis sobre taula realitzats entre 1507 i 1510, Naixement i Ascensió.

En altra cèntrica plaça, les Escoles Pies, es troba l’antiga Universitat de Gandia (1549-1772) fundada pel IV Duc i III General de la Companyia de Jesús, Francesc de Borja, que seria la primera universitat de la Companyia. Al principi es va fundar com a col•legi i al 1547, quan encara no havien finalitzat les obres de l’edifici, el papa Paulo III accedeix a la petició de Francesc de Borja per a transformar-la en Universitat. Per les seues aules van passar el mateix Francesc de Borja i altres personatges il•lustres com Baltasar Gracià o el botànic Antoni Cavanilles. Les seues portes es tancaven al 1772 quan Carles III expulsa als jesuïtes d'Espanya. L’antiga Universitat avui és un centre docent dels Escolapis.
Però el record dels Borja en la tradició educativa de Gandia no s’ha perdut. Als peus de les portes de l’antiga Universitat, ens trobem amb cinc escultures de bronze, obra de Manel Boix, que representen els cinc personatges de la família que més transcendència han tingut en la història. Les estàtues de la família Borja es van col•locar en la plaça de l’antiga Universitat al 1998.

No obstant això, Gandia ha recuperat recentment la seua tradició universitària. Al 1993, es funda l'Escola de Gandia, que es constitueix com Escola Politècnica Superior durant el curs acadèmic 1999-2000, situada en el Grau de Gandia, avui Campus de Gandia.

Si ens dirigim cap al final del centre històric de Gandia trobarem la reconstrucció de les antigues muralles de la ciutat, construïdes per a protegir a la vila de l’atac dels pirates. Les muralles de la Vilanova van ser una de les primeres obres que va escometre el IV Duc de Gandia, Francesc de Borja però, amb els anys i el creixement de la burgesia, van començar a ser un obstacle i foren derrocades al 1885. Com a testimoni d’aquelles muralles, avui ens queda el Torreó del Pi.

Podem finalitzar la nostra visita en el centre històric de Gandia en el Palau Ducal, possiblement el monument borgià més representatiu i residència dels Ducs de Gandia. Allí va nàixer Francesc de Borja al 1510 i allí va viure com IV Duc de Gandia; de fet es conserva la seua habitació i la màscara mortuòria que se li va realitzar.
La nostra entrada, a través del pati principal, el Pati d'Armes, ens dirigeix per una escala exterior que ens endinsa en el Saló de Corones, una estada molt àmplia, rectangular amb un sostre d’artesanat de fusta, obra de Francesc de Borja, que es va utilitzar com a sala d’audiència i administració de justícia. Altra estada significativa és la Galeria Daurada, conclosa a la fi del segle XVIII per a commemorar la canonització de Sant Francesc de Borja.
El Palau ha estat construït, ampliat i restaurat al llarg de set segles, pel que trobem vestigis del primitiu palau gòtic, aportacions renaixentistes i transformacions barroques i neogòtiques.
Des de 1889 el Palau és propietat de la Companyia de Jesús.

La nostra ruta a peu ha finalitzat però amb cotxe podem acostar-nos i conéixer altres edificis que reflecteixen la història dels Borja a Gandia i en les localitats properes. En la partida de Font de Montaner, entre Gandia i el Grau, visitem l’Alqueria del Duc, un edifici militar que hagué de servir com punt de vigilància front els atacs dels pirates. Des de finals del s. XVI va pertànyer a la família ducal dels Borja, que la van utilitzar com casa de vacances. Finalment va ser destinada a usos agrícoles fins que al 1981 va passar a ser propietat de l’ajuntament, que la va rehabilitar per a promoció turística; avui és la seu del Centre de Desenvolupament Turístic (CDT).

Del Grau ens dirigim a l'interior de la comarca, en direcció a la carretera d’Albaida. A escassos quilòmetres de Gandia, entre horts de tarongers, s’alça el monestir de San Jerònim de Cotalva (Alfahuir), una estructura gòtica medieval construïda entre els segles XIV i XVIII. Allí va passar els seus últims dies l’esposa de Francesc de Borja, Leonor de Castro. Té nombroses i variades dependències d’èpoques i estils diferents, com gòtic en la torre de l’homenatge, influències mudèjars en el claustre inferior i en l’aqüeducte exterior, renaixement en el claustre superior i l’estil barroc en l’església i les façanes.
Actualment està oberta al públic i l’horari de visites és:
Dijous. Hivern (16 d’octubre al 15 de maig). De 10 a 13 hores
Estiu (16 de maig al 15 d’octubre): De 10 a 13 hores. De 17 a 18 hores
Els grups poden concertar la visita a l’ajuntament d’Alfahuir (962 83 54 38)
Dissabtes: Hivern (16 d’octubre al 15 de maig); 11,30 hores
Estiu (16 de maig al 15 d’octubre): 11,30 y 17 hores
Els grups poden concertar la visita. Tel: 628 578 600


*Documentació: La ruta valenciana dels Borja, Santiago La Parra.

 

 

 

 

 

Abrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nueva