Suggeriments

ART NEOLÍTIC A LA SAFOR
 
Malgrat, la proximitat a l’important focus d’art rupestre postpaleolític documentat al territori del nord d’Alacant (Vall de Gallinera, Pla de Petracos, Benicadell, etc), La Safor havia estat una incomprensible llacuna quant a la troballa de manifestacions artístiques d’art parietal Neolític i de l’Edat dels Metalls. Als darrers anys, i gràcies a les recents investigacions i prospeccions realitzades pel Museu Arqueològic de Gandia i el Centre Excursionista de Gandia, s’ha produït un gran canvi; s’han documentat deu noves estacions d’art rupestre, amb escenes esquemàtiques i naturalistes, anomenades també llevantines, localitzades, principalment a la conca del riu Vernissa a Ròtova i a la zona de Palma de Gandia.
 
L’Art Macroesquemàtic no ha pogut ser documentat fins ara. Tanmateix, cal remarcar la documentació de línies incises a la roca, anomenades gravats fusiformes, amb una important representació en la comarca (Abrics de Mossèn Ricardo, Tavernes de la Valldigna, Penya Roja i Cova de les Rates Penades, Ròtova). Tots ells encara en revisió i estudi quant a la seua adscripció cronològica i cultural, per més que semblen ser de realització postpaleolítica.
 
D’entre tots els conjunts documentats cal remarcar un localitzat a la zona de Ròtova amb representacions Naturalistes (llevantines) i Esquemàtiques, on es pot observar, com a motiu central, una sèrie de quatre cabres i la figura d’una dona; motiu escollit per a representar el Museu Arqueològic de Gandia: MAGa.
 
A la part superior central hi ha, en estil esquemàtic, la representació d’un ídol, i a la part esquerra superior, la d’una cabra.
 
Abrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nueva