Suggeriments

ACTIVITATS CURS 2008-2009

En el curs 2008-2009 l’activitat s’ha ampliat 3 mesos més, des novembre fins a maig a més d’oferir la visita a altres espais naturals del municipi com és la Marjal de Gandia, i en concret l’Ullal de l’Estany de recent restauració ambiental, així com també les Dunes de la Safor o també conegudes com Platja de l’Ahuir, un cordó dunar relíctic en la costa mediterrània.

Joan Martorell. Visita Dunes de l’Ahuir

Al voltant de 900 visitants han pogut apropar-se als espais naturals, que durant el període 20/11/2008 al 8/05/2009 l’Ajuntament de Gandia a dedicat els seus esforços en promocionar-los.

El calendari de visites ha sigut el següent:

DATACOL·LEGI/ COL·LECTIUESPAI NATURAL
5 de desembre de 2008Les FoiesL’Ullal de l’Estany
11 de desembre de 2008EPSGBarranc Borrell
18 de desembre de 2008Els CarmelitesBarranc Borrell
22 de gener de 2009Abad SolaSenda SL-CV 79 Parpalló- Font del Garrofer
6 de febrer de 2009Rois de CorellaDunes
20 de febrer de 2009I.E.S María EnríquezUllal de l’Estany-Dunes d’Ahuir
02 de març de 2009I.E.S Jaon Fuster BellreguardSenda SL-CV 79 Parpalló- Font del Garrofer
06 de març de 2009Sant Marc BeniarjóUllal de l’Estany-Dunes d’Ahuir
11 de març de 2009I.E.S María EnríquezUllal de l’Estany-Dunes d’Ahuir
12 de març de 2009Les FoiesUllal de l’Estany i Ullal de la Perla
25 de març de 2009Les FoiesSenda SL-CV 79 Parpalló- Font del Garrofer
26 de març de 2009Joan MartorellUllal de l’Estany-Dunes d’Ahuir
27 de març de 2009Joan MartorellUllal de l’Estany-Dunes d’Ahuir
3 d’abril de 2009Botànic CavanillesL’Ullal de l’Estany
6 d’abril de 2009AbecéUllal de l’Estany-Dunes d’Ahuir
7 d’ abril de 2009AbecéL’Ullal de l’Estany
8 d’abril de 2009Rois de CorellaL’Ullal de l’Estany
22 d’abril de 2009Botànic CavanillesUllal de l’Estany i de la Perla
23 d’abril de 2009Abad SolaUllal de l’Estany i de la Perla
24 d’abril de 2009Centre de dia (CRIS)Ullal de l’Estany i de la Perla
29 d’abril de 2009MondúverUllal de l’Estany i de la Perla
4 maig del 2009Francesc de BorjaUllal de l’Estany i de la Perla
6 maig del 2009I.E.S María EnríquezSenda SL-CV 79 Parpalló- Font del Garrofer
7 maig del 2009Francesc de BorjaUllal de l’Estany-Dunes d’Ahuir
8 maig del 2009Centre de dia (CRIS)Senda SL-CV 79 Parpalló- Font del Garrofer
 

Les visites inclouen tant la part d’explicació dels guies com jocs i activitats didàctiques que ajuden a assimilar millor els conceptes exposats al llarg del recorregut sempre adaptades per a l’edat de l’usuari, temps per a descansar, per esmorzar i per a dinar en alguns casos.

Aquestes activitats s’han realitzat de forma ordenada segons la planificació del calendari i adaptant-nos a les dates i horaris que els col•legis proposaven.

RESULTAT DE LES ENQUESTES DE SATISFACCIÓ DE LES VISITES GUIADES.

Amb el fi de millorar en pròximes edicions el servei i l’atenció, tant en qualitat com en quantitat de les visites guiades, s’ha dut a terme la passada d’enquestes sota el títol “ Enquesta de valoració de la visita”, on de manera anònima els usuaris han respòs a una sèrie de preguntes. A partir de les respostes obtingudes, s’han creat gràfics, que ens mostren una visió global del resultat i repercussió que el projecte "Vine, descobreix la natura amb nosaltres" ha tingut a l'àrea a la que s'ha destinat, Gandia i voltants.

Imagen
  

En primer lloc, cal dir que el nombre de participant ronda els 900, procedint de 25 visites concertades. La gran majoria d’elles, del sector educatiu. Pel que fa als col•lectius, a pesar d’haver dedicat els mateixos esforços publicitaris en ells que als col•legis, IES i la, el nivell de participació ha sigut nul. Tan sols se n’ix del sector educatiu pròpiament dit, el centre de dia C.R.I.S., que ha participat en dues ocasions amb nosaltres, amb un grup reduït de persones que integren un projecte de reinserció social.

De les rutes proposades, la més realitzada ha sigut la dels ullals amb 15 visites, seguit de les dunes de l’Ahuir amb 11, Parpalló-Font del garrofer amb 5 i el Portalet amb 2 visites. L’èxit indiscutible de la zona d’ullas es deu a tres qüestions, que ens anuncien els responsables dels grups visitants. Però en general per a tOtes les opcions, cal destacar la tendència a l’alça en la demanda de visites guiades amb el pas del temps, gracies a la repercussió publicitària, al bon oratge i el "boca a boca".

Gràfic 1. Espai natural més visitat.

La primera raó de l’èxit dels ullals és la novetat. En edicions anteriors els col•legis i la resta d’agrupacions han visitat els SL-CV 79 Senda del Parpalló - Font del Garrofer. Esta vegada, l’oferta s’ha ampliat amb els ullals i les dunes. Com a les dunes el recurs és molt limitat, ha fet que siguen els ullals els que s’hagen endut la primícia.

La segona raó és de caràcter econòmic. La majoria dels grups de Gandia han aplegat als ullals i dunes a peu, i inclús dos grups en bicicleta. Cosa que no resulta atractiu de fer per als senders del PNM Parpalló-Borrell. El fet de combinar una visita guiada educativa amb l’esport, sumat al nul cost econòmic, fa que augmente la demanda d’estes zones, sobre tot la de l’ullal, ja que arribar a les dunes presenta per a alguns grups, una distància superior a la desitjada, ja que comporta una pèrdua de temps important.

La tercera raó, també ens l’han dita nombroses vegades els participants, i és que el fet de gaudir de la fauna tant a prop, dona un valor afegit. A les altres opcions, per a gent no entesa com és el cas, són la tranquil•litat, la vegetació i les panoràmiques els punts forts. Als ullals de l’Estany i la Perla, hi ha que sumar la proximitat que hi ha entre l’usuari i les espècies animals del lloc, que de vegades arriba a distancies realment insignificants, cosa que agrada molt.

Per altra banda, als següents gràfics es reflexa si l’usuari havia estat o no abans al lloc visitat i d’haver-ho fet amb qui. Cal aclarir que, conforme ens han anunciats la majoria dels professors, s’ha procurat que els grups de les eixides fora del centre no foren els mateixos que en edicions anteriors. És per aquesta raó, que hi ha un major nombre de persones que ens comuniquen que no havien estat abans als espais, al menys amb altres grups escolars. Els amics i la família són les agrupacions per excel•lència que sí havien permès conèixer als usuaris estos recursos naturals abans de la visita guiada. S’observa que la possibilitat d’anar-hi sol a estos llocs no s’ha donat quasi, potser per l’edat de la majoria dels participants, en la que no tenen una total autonomia per a desplaçar-se fins allí.

Gràfic 2. Havies estat abans al lloc visitat?

 

Gràfic 3. Amb qui?

Respecte a si els agrada l’entorn dels espais que l’Ajuntament de Gandia ha promocionat en esta edició, l’opinió és la que s’observa als dos gràfics que es presenten a continuació.

Qualificar l’entorn coma excel·lent o molt bé, es l’opció més utilitzada. Darrere queden deixar-lo simplement amb un bé o qualificar-lo com a poc o molt poc interessant. A més a més, cal destacar que aquells aspectes que fan que tinguen tan elevada puntuació són en primer lloc el paisatge i la tranquil·litat, amb diferència de la resta d’opcions. Encara que no hi ha que descomptar la conservació, la biodiversitat i la seua accessibilitat.

Gràfic 4. T’agrada l’entorn visitat.

 

Gràfic 5. Què destacaries?.

Un assumpte molt important a tenir en consideració és saber si els participants d’una edició, pensen que tornarien a visitar el indret objecte de cada visita. Ací es valoren també els condicionants anteriors, que fan atractiu o no cada lloc.
Observant el gràfic, és evident que als usuaris els han agradat els espais naturals als que han acudit amb la figura del monitor ambiental. Este gràfic reforça clarament els dos anteriors.

Gràfic 6. Tornaries a visitar l’entorn natural.

Clarament amb la informació dels monitors, si es disposa d’una bona capacitat per a transmetre coneixements, podria “obviar-se” qualsevol altre tipus de material complementari. Però, amb l’aportació d’altre tipus d’informació, a més de la de la figura del guia, el servici educatiu i pedagògic resultarien més complets.

Gràfic 7. Has après noves coses sobre el medi natural?

Tanmateix, sobre la informació donada s’extrau la següent reflexió amb l’anàlisi del gràfic que apareix a continuació. En principi, la principal font de informació ha sigut la dels monitors, com s’esmentava abans, però els fullets publicitaris, els tríptics dels recorreguts i han fet el seu paper. Més de la meitat dels participants consideren que la informació ha sigut excel•lent. Destaquen també les valoracions com a molt bona i bona.

Gràfic 8. Valora la informació aportada.

També s’ha preguntat directament sobre el paper de l’Ajuntament Gandia, com a responsable el Departament de Serveis bàsics al ciutadà i medi ambient, amb el fet de dur a terme una iniciativa com aquesta centrada en apropar el medi natural d’una forma didàctica.

Observant als gràfics es pot veure que ha sigut molt ben valorada. El 60% la qualifica la iniciativa de l’Ajuntament d’excel·lent, 25% de molt be, en 12% de bona. Es molt reduït el percentatge de persones que no ha opinat positivament. La gran majoria afirma que participaria de nou en activitats semblants proposades en un futur.

Gràfic 9. Que et sembla la iniciativa.

 

Gràfic 10. participaries de nou.

En quant a com qualificarien l’experiència viscuda, conforme a les dades reflectides al gràfic, es pot dir que quasi la meitat la considera d’excel·lent, de l’altra meitat restant, una 49% de molt bona i bona.

Gràfic 11. Qualificació de l’experiència.

Per finalitzar amb esta valoració, s’ha preguntat als participants si recomanarien a altres persones participar en esta o altres activitats semblants organitzades des de l’Ajuntament i la conclusió final indica que la gran majoria dels usuaris d’este projecte recomanaran l’activitat.

Gràfic 12. Recomanaries a algú aquesta activitat.

En línies generals, pot dir-se que els usuaris han vist complides les seues expectatives. Cal destacar l’ampli mosaic cultural que han fet ús del servei. Amb la col•laboració de tots (mestres, responsables dels projectes, xiquets, adults, guies, etc.) s’ha aconseguit que a les excursions el ritme i efectivitat del treball desenvolupat haja sigut l’adequat. A més a més, que cadascun dels usuaris haja pogut gaudir i aprendre sense perdre el fil de les explicacions i participant a tota activitat proposta.

En definitiva, s’ha complit l’objectiu esperat, apropant la natura de forma didàctica amb qualitat i excel·lència al treball de tot l’equip que ha fet possible dur endavant este projecte educatiu.

IES MARIA ENRIQUEZ EN LES DUNES DE L’AHUIR

 

VISITA JOAN MARTORELL A L’ULLAL DE L’ESTANY I DE LA PERLA

 

IES JOAN FUSTER DE BELLREGUARD AL PNM PARPALLÓ-BORRELL

 

COL.LEGI SAN MARC DE BENIARJÓ A L’ULLAL DE L’ESTANY I DE LA PERLA

 

Abrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nuevaAbrir enlace en ventana nueva